Wat doet een seksuoloog

Een seksuoloog is een psycholoog of arts die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van seksuele problemen. Dit kan variëren van problemen met opwinding, verlangen en orgasme tot pijn tijdens het vrijen, identiteit, seksueel misbruik of relatieproblemen.

Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van het algehele welzijn, en seksuele problemen kunnen een negatieve invloed hebben op het leven van een persoon. Een seksuoloog kan helpen bij het verbeteren van de seksuele gezondheid en het oplossen van deze problemen.

 

Deze pagina geeft informatie over:

  • wat zijn seksuele problemen
  • wat doet een seksuoloog
  • hoe ziet een behandeling bij een seksuoloog eruit
  • afspraak bij een seksuoloog

 

Wat zijn seksuele problemen

Seksuele problemen kunnen op verschillende manieren voorkomen en invloed hebben op mensen van alle leeftijden, genders en seksuele oriëntaties. Sommige veelvoorkomende seksuele problemen zijn:

 

Wat doet een seksuoloog

Een seksuoloog is als psycholoog of arts getraind om te helpen bij het onderzoeken en behandelen van deze seksuele problemen. Seksuologen werken met individuen, stellen en gezinnen om deze problemen te begrijpen en te behandelen.

De behandelingen zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de client. Dit kan onder andere psychotherapie of gedragstherapie omvatten. Het doel van de behandeling is om de client te helpen beter te begrijpen en omgaan met hun seksuele problemen en om hun seksuele gezondheid te verbeteren.

 

Hoe ziet een behandeling bij een seksuoloog eruit

Een behandeling is persoonlijk en op maat gemaakt, omdat deze afhankelijk is van de unieke behoeften en situatie van elke client.

Tijdens het eerste consult, de intake, zal de seksuoloog een grondige persoonlijke en seksuele geschiedenis verzamelen om een beter inzicht te krijgen in de problemen van de client. Op basis van deze informatie kan de seksuoloog de behandelingen adviseren die het beste geschikt zijn voor de specifieke situatie.

Openheid, eerlijkheid en onderling vertrouwen zijn hierbij van groot belang. Deze informatie vormt namelijk de basis voor de hierop volgende behandelingen. Hoe relevanter de informatie die tijdens de intake wordt gedeeld, hoe beter en doeltreffender de seksuoloog kan helpen met het oplossen ervan.

Tijdens de behandeling zal de client worden geholpen om hun seksuele problemen te begrijpen en om te werken aan oplossingen die passen bij hun persoonlijke situatie en doelen.

Het is belangrijk om te weten dat een behandeling bij een seksuoloog vertrouwelijk is. De privacy van de client is hierdoor goed beschermd.

 

Communicatie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het verbeteren van communicatie in het algemeen, en ook over seksuele kwesties. Dit kan betekenen dat de seksuoloog helpt om communicatievaardigheden te verbeteren tussen partners om daardoor beter te begrijpen wat er gaande is in de relatie en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen.

 

Kennisdeling

Een ander aspect van behandeling bij een seksuoloog is uitleg en kennis delen, waarbij de client wordt geïnformeerd over seksuele gezondheid en seksueel gedrag. Dit kan helpen om onjuiste overtuigingen of misvattingen over seks te corrigeren en om de client te helpen om gezondere seksuele keuzes te maken.

 

Gedragstherapie

Gedragstherapie kan ook een onderdeel zijn van de behandeling, waarbij de client wordt geholpem om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe manieren te vinden om met seksuele problemen om te gaan. Dit kan onder andere oefeningen omvatten om de gevoeligheid en opwinding te verhogen, of om pijn tijdens het vrijen te verminderen.

 

Oefeningen en opdrachten

Onderdeel van de behandeling bij een seksuoloog kunnen opdrachten zijn, die bedoeld zijn om de client te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het veranderen van ongezonde gedragspatronen. Deze opdrachten zijn meestal gericht op het verbeteren van de communicatie, het vergroten van seksuele kennis en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om seksuele problemen aan te pakken.

De seksuoloog zal de opdrachten zorgvuldig uitleggen en begeleiden, zodat de client ze op de juiste manier kan uitvoeren en het maximale voordeel kan behalen.

 

Afspraak maken bij een seksuoloog

Als iemand last heeft van seksuele problemen, dan kan een seksuoloog helpen om deze problemen te begrijpen en te behandelen.

Het komt voor dat iemand (lang) twijfelt alvorens de stap naar een seksuoloog te zetten. Uitstellen is wellicht niet verstandig, want behandling kan enorm waardevol zijn om de seksuele gezondheid en het welzijn van de client te verbeteren. De opluchting is dan ook vaak groot wanneer mensen de stap naar de seksuloog hebben gezet en merken dat hun situatie verbetert.

Doorverwijzing door een huisarts is niet nodig. Neem dus gerust contact op met een seksuoloog voor meer informatie of een afspraak.

 

Meer informatie